Warmtepomp debacles

Warmtepomp debacles

Een bekend issue onder Oosterwold bouwers/bewoners is de keuze voor de beste optie voor verwarming en warm tapwater. Aangezien we in Oosterwold niet dieper dan 26 meter de grond in mogen is een water-waterwarmtepomp niet realistisch tenzij je een horizontale bron op 1,5m diepte wilt aanleggen. Dit is qua kosten vrijwel onhaalbaar. Vandaar dat je ze overal ziet staan: de enigszins groot uitgevallen “airco units” langs de gevels van veel woningen. Dit zijn de lucht-water warmtepomp units die warmte halen uit de buitenlucht.

Bij ons in de straat staan er velen. Bij velen werken ze matig. Bij velen werken ze ronduit slecht omdat ze niet goed zijn aangesloten! Er is nogal wat aan de hand met de warmtepomp: zodra deze onvakkundig wordt geinstalleerd behaal je een matig/slecht rendement. In het meest onhandige scenario gebruiken ze heel veel elektriciteit. Zo ook bij ons. Ik kan uitgebreid vertellen wat er allemaal verkeerd is gegaan maar de essentie is als volgt:

Een warmtepomp slaat bij voorkeur zo weinig mogelijk aan en als hij dat doet dan wil hij zijn opgewekte warmte aan de vloer of boiler kwijt. Dit kan alleen bij een systeem waarbij de capacitiet van de warmtepomp is berekend op de grootte van de woning inclusief de warm tapwater vraag. Een te zware pomp zal vaak gaan ‘pendelen’ (steeds klein beetje warmte opwekken en weer uit gaan om vervolgens weer warmte op te gaan leveren). Daarom moet je warmtepomp nooit te groot zijn.

In ons geval waren een aantal andere missers waardoor de installatie niet goed werkte: de debietregelaars van alle groepen van de vloerverdeler stonden maximaal opengedraaid. Hierdoor kan er geen water door de verdeler stromen, kan de warmtepomp zijn warmte niet kwijt en wordt je woning dus niet warm! Controleer dit als eerste wat je hoeft iedere debietmeter maar iets dicht te draaien en de stroming komt op gang.

Tevens waren bij ons de sensoren niet goed geplaatst en aangesloten waardoor het systeem niet goed weet wanneer het aan/af moet slaan. Ook dit is heel eenvoudig zelf te controleren en te herstellen. Tenslotte was de diameter van de kunststof leidingen te klein waardoor de pomp niet goed kon functioneren.

Moraal: voorkom dubbele kosten en kies voor een installatie en vooral: een installateur met verstand van zaken. Bespaar hier niet op, uiteindelijk is goedkoop duurkoop!